12 Kasım 2014 Çarşamba


Server, Türkçe “Sunucu” olarak adlandırılan, web sitelerin, veri tabanlarının ya da özel iş için kullanılan yazılımların barındırıldığı bilgisayar kasasıdır. Birçok sunucu evimizdeki gibi atx kasa bilgisayar kasası olabildiği gibi çok daha pahalı olan rack tipi serverlarda vardır. Rack tipi serverlar boyutlarına göre 1U, 2U, 4U, 6U gibi çeşitlendirilir.



Server Çeşitleri: Shared Hosting (paylaşımlı barındırma), Co-Location, Reseller ve Dedicated Hosting (barındırma). Paylaşımlı barındırmada bir sunucuda birden fazla alan (İngilizce: domain) barındırılabilir. Co-Location, Kendi sunucumuzu özel hazırlanmış veri merkezlerinde yüksek hızda hizmet bağlantısı ile yayına açar. Dedicated, Sunucu ve bağlantı dahil tüm hizmetler firma tarafından karşılanır. Reseller Hosting de belli sayıda alan (domain), disk ve bandwidth sınırları ile kullanıcıya sunulur. Windows türevi ve UNIX türevleri mevcuttur.

Enerji tüketimi 2010 yılı itibarıyla sunucular A.B.D.'deki enerji tüketiminin %2,5’inden sorumlulardır. %2.5'lik başka bir pay da sunucuları soğutmak için kullanılan soğutma sistemlerine ayrılmıştır. 2010 yılında yapılan araştırmalara göre, eğer enerji tüketimleri böyle devam ederse 2020 yılına kadar sunucuların dünya genelinde kullandığı enerji oranı, hava ulaşımına ayrılan enerji oranından daha fazla olacaktır.

Yoğun sistemlerde 1 servera apache, 1 servera mysql, 1 servera mail yazılımları kuruluyor.Hatta bunlar da cluster yapıya getirilebiliyor.Örneğin, facebook gibi büyük bir site için yüzlerce serverda sadece apache kurup web servera gelen istekleri tüm serverlara dağıtarak daha hızlı ve kesintisiz yayın yapılabiliyor.Bu şekilde yedekli yapı mysql veritabanı için ve diğer server yazılımları için de geçerlidir.Host konusuna bir önceki yazımda değinmiştim. Hoşt aldığınızda web serverın harddiskinden size alan tahsis edilir.Serverda sadece sizin web sitenize değil yüzlerce siteye aynı serverda host açılır. Host ihtiyacınız çok büyüdüğünde 1 serverda sadece 1 siteyi barındırabilirsiniz.Bunun için server kiralamanız gerekir.


Sunucu bilgisayar kaliteli donanım ekipmanları ile oluşturulan ve sunucu olarak kullanılan bilgisayarlardır. Tıpkı kişisel bilgisayarlar gibi sunucu bilgisayarlar da; birer adet monitör, CD yazıcı, sistem ünitesi, mouse ve klavyeden oluşur. Bu bilgisayarlar, ana ya da yönetici bilgisayarları diğer bilgisayarlara bağlamakla birlikte veri alışverişini sağlar ve eş zamanlı olarak ağa bağlı her bir bilgisayar için ev sahipliği yapar. Bu nedenle sunucu bilgisayarlar ev sahibi ve konuk arasındaki biyolojik ilişkiyi yansıtacak şekilde İngilizce'de "host computer" olarak bilinir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder